Què passa quan les personas amb epilèpsia no poden aconseguir els seus fàrmacs? No es una incomoditat.

No, Sr. Sellés, no és només una «incomoditat» anar de farmàcia en farmàcia buscant Noiafren perquè el Laboratori Sanofi no produeix Clobazam suficient (Noiafren marca) per proveir la demanda de les persones amb epilèpsia. Aquest estiu moltes persones han buscat aquest fàrmac que no té substitut, sense aconseguir-ho.  . Incomoditat no és la paraula adequada, angoixa si. Perquè si no aconsegueixen aquest fàrmac poden tornar les crisis o augmentar, fins a arribar a tenir un estatus epilèptic i haver de ser ingressats en un hospital. I això ha passat. I sí, és un problema de salut pública.

Declaracions del president de Farmaindústria, Martín Sellés, descartant que el desproveïment siga «un problema de salut pública».

I és que, de forma repetida, persones amb epilèpsia i les seues famílies contacten amb les associacions, entre elles amb ALCE, Associació d’Epilèpsia de la Comunitat Valenciana, per a comunicar-nos els seus problemes a l’hora d’aconseguir determinats fàrmacs antiepilèptics.

Aquest estiu hem denunciat un problema de desproveïment de Noiafren, després ha passat amb el Depakine Crono 500 (tampoc hi ha un altre fàrmac substitut o genèric amb el principi actiu de Valproat). Aquest fàrmac també és del laboratori Sanofi Aventis, Sanofi, laboratori que està dels primers en el mal rànquing de «problemes de subministrament» com ha publicat l’Agència Espanyola del Medicament en el seu Informe semestral de problemes de subministrament.

Per ara s’ha solucionat el problema de Noiafren i Depakine… Però arriba el problema de Epanutin / Fenitoina.

Pfizer ha anunciat que deixarà de subministrar Epanutin sense detallar els motius.

L’AEMPS ha publicat el cessament de subministrament del medicament Epanutin 100mg càpsules dures i estableix el protocol d’actuació que es deu seguir per substituir-ho per l’alternativa disponible Sinergina 100 mg. La Fenitoina és un fàrmac que té un estret marge terapèutic, això significa que petites diferències en la dosi o en la concentració en sang poden ocasionar efectes adversos greus o diferències en l’efecte terapèutic esperat. Per aquest motiu no poden ser substituïts en el moment de la dispensació a la farmàcia sense que hi haja un monitoratge clínic (en aquest cas mitjançant anàlisi de sang i seguiment). Això comporta una complexitat major a l’hora de canviar el tractament als pacients.

AEMPS informa sobre el cessament de subministrament d’Epanutin

Sobre el cessament de Epanutin (Pfizer): «Les conseqüències són serioses».

La Conselleria de Sanitat Universal ha identificat a 676 pacients en tractament amb aquest medicament a la Comunitat Valenciana. Així mateix s’ha comunicat l’alerta a tots els departaments de salut i s’han donat instruccions perquè “es cite a tots aquests pacients en un termini màxim de 48 hores a fi de canviar el seu tractament amb el corresponent control clínic i analític” .També s’ha comunicat l’alerta als Centres Mèdics Privats, als Serveis de Farmàcia de Penitenciaries i Centres Sociosanitaris, així com als Col·legis Oficials de Metges i Farmacèutics.

ALCE està completament d’acord amb el que ha manifestat José Luis Domínguez, president de FEDE, Federació Espanyola d’Epilèpsia, a la qual la nostra entitat pertany, quan respon a aquestes declaracions del president de la patronal farmacèutica. Convidem a les empreses encarregades de fabricar aquests fàrmacs que ens ajuden a controlar les crisis d’epilèpsia, a reflexionar i a acostar-se a la nostra realitat: No, no suposa una incomoditat, és un problema seriós de salut no poder prendre aquests fàrmacs.

Resposta de la Federació Espanyola d’Epilèpsia al president de Farmaindústria sobre el desproveïment de medicaments.