El programa de rehabilitació neuropsicològica per a persones amb epilèpsia continua en ALCE el 2021

La Neuropsicologia té entre els seus objectius:

  • La detecció, a través d’una avaluació neuropsicològica, de possibles alteracions cognitives (com ara memòria, capacitat d’atenció i de processament, llenguatge, funcions executives, planificació i resolució de problemes, entre d’altres), que moltes vegades van unides a alteracions emocionals.
  • La rehabilitació de les mateixes, buscant potenciar la recuperació de les capacitats cognitives afectades per millorar la capacitat funcional de la persona i ajudar-li en les seues dificultats de la vida diària.

En el cas de les persones amb epilèpsia, tant per la naturalesa de la pròpia epilèpsia com pels efectes col·laterals dels diferents tractaments farmacològics que la persona pren per controlar les crisis epilèptiques, la persona pot presentar alteracions en diferents dominis cognitius (atenció-concentració, memòria verbal, memòria visual, funcions executives, entre d’altres). Amb el programa INTREPIDA, d’intervenció i tractament de l’epilèpsia des de l’autonomia, s’aconsegueix:

  • Valorar el perfil neuropsicològic de la persona, amb l’objectiu de conèixer les seues possibles funcions cognitives alterades i aquelles que encara conserva (anomenades funcions preservades).
  • Seguir un procés de rehabilitació de les funcions cognitives alterades, el qual inicialment és individual i sempre adaptat a el dèficit de cada persona usuària.
  • A través d’aquest treball d’estimulació, facilitar la màxima independència física, intel·lectual i emocional de la persona amb epilèpsia, possibilitant un major grau d’autonomia i un augment de la qualitat de vida tant de la persona amb epilèpsia com del seu nucli més proper.
  • Oferir assessorament als familiars aportant estratègies de compensació de dèficits perquè els guanys obtinguts es generalitzen de manera ecològica a el dia a dia de la persona usuària.

Aquest programa, iniciat el 2017 en col·laboració amb el Departament de Psicobiologia de la Facultat de Psicologia de València, continuarà el 2021 amb la col·laboració de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, gràcies a l’ajuda de 10.793,30€ rebuda, procedents de la Convocatòria d’Ajudes dirigides a la realització de programes d’interès general per a atendre fins de caràcter social amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques a la Comunitat Valenciana per a l’exercici 2020, i amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Aquest any, a causa de la situació de pandèmia, seguim realitzant les sessions de rehabilitació cognitiva per a les persones amb epilèpsia recolzant-nos en l’ús de les tecnologies. Gràcies a la modalitat de “teleatención“, les persones usuàries, de manera setmanal i mitjançant sessions digitals, entrenen els seus dominis cognitius: memòria verbal, atenció, llenguatge, funcions executives, memòria visual, praxis, entre d’altres.

Gràcies a les dues ajudes rebudes i a l’esforç per part de la nostra entitat, en 2021 s’estan atenent al programa un total de 43 persones (28 adultes i 15 menors), una xifra molt llunyana de la necessitat que presenta el col·lectiu. Un fet que ha portat a la creació d’una “llista d’espera” per poder accedir a el recurs. Esperem el 2021 poder rebre més finançament. Això ens permetria donar major cobertura a més persones amb epilèpsia i així millorar la seua qualitat de vida a través d’aquesta intervenció tan necessària per al col·lectiu.

Més informació a coordinacion@alceepilepsia.org o telefonant al 643899188.

Amb el suport de: