Les persones amb epilèpsia estem tenint, des de fa temps, dificultats per aconseguir diversos fàrmacs prescrits pels nostres neuròlegs per problemes de desproveïment o interrupció de la distribució per part dels laboratoris.
Des d’ALCE, Associació d’Epilèpsia de la Comunitat Valenciana, i la resta d’associacions agrupades en la Federació Espanyola d’Epilèpsia, venim denunciant les constants faltes de medicaments que s’han acarnissat especialment amb el col·lectiu de pacients amb epilèpsia i s’han fet ressò diversos mitjans des d’aquest estiu. I el 30 d’octubre Victoria Salinas, periodista del Levante EMV i Informació d’Alacant, ha recollit la nostra denúncia:
«Cal evitar convertir el malalt en recadero»
Des de l’Associació d’Epilèpsia de la Comunitat Valenciana, ALCE, la seua presidenta Mercedes Hernández, va criticar la repercussió que l’escassetat d’aquest tipus de medicaments té per als pacients. «Pot ser que estiguem parlant de poca gent en comparació amb altres malalties, però ací són tractaments vitals», va recordar. Hernández també va lamentar que els problemes de subministrament deixaven als pacients indefensos, sense informació directa i amb el «treball» de fer-se amb un medicament que és vital per a ells. «Veiem que des de l’Aemps i la Conselleria de Sanitat estan intentat que la informació siga més accessible i la subdirectora de Farmàcia ens consta que està treballant en això, però no és de rebut que el pacient haja de ser el recadero i que haja d’anar d’allà cap aquí per buscar el seu tractament ».
Link complet de la noticia
Les farmàcies es queden sense cinc antiepilèptics en els últims tres mesos
Fem recompte: Aquest estiu va passar amb Noiafren i Depakine Crono, de Sanofi, després el laboratori Pfizer va deixar de subministrar Epanutin sense donar cap explicació. En aquest mes d’octubre l’Agència Espanyola del Medicament, AEMPS, ha alertat sobre la manca de subministrament d’Mysoline i Gabitril.
Misolyne 250, de laboratoris Serb, un antiepilèptic que no té alternativa al mercat i tampoc existeix genèric. Pel que fa a Gabitril, es va comunicar el seu desproveïment el 25 de juliol, segons l’AEMPS. Els tractaments de 5 i 10 mg tenen prevista el seu abastament l’1 i 4 de novembre. Mentre que el de 15 mg encara no té data.
L’Agència ,en aquests dos casos, ja ha arbitrat el protocol per aconseguir la medicació com a medicament estranger ja que en cap dels dos casos hi ha alternativa a Espanya. A la Comunitat Valenciana s’està derivant als hospitals als pacients que necessitin Misolyne:
A la Comunitat Valenciana, qui tramita la sol·licitud com a medicament estranger?
A la pàgina de la Conselleria de Sanitat medicamentic, expliquen:
«Els tràmits es realitzen en els Serveis de Farmàcia dels hospitals de la Conselleria de Sanitat o en les Direccions Territorials de Sanitat (València, Castelló o Alacant)»
Els Serveis de Farmàcia dels hospitals de la Conselleria de Sanitat, tramitaran les sol·licituds si la prescripció l’ha realitzat un metge de la Conselleria i la persona és assegurada o beneficiaria de la Seguretat Social. Si l’AEMPS autoritza la importació, des del Servei de Farmàcia li dispensaran el medicament. El pacient ha de presentar l’informe del metge i la targeta SIP.
Si el pacient pertany a una mutualitat (MUFACE, MUGEJU o ISFAS) o va un metge privat, els tràmits i la dispensació es realitzaran des de les Direccions Territorials de Sanitat (València, Alacant o Castelló, segons li corresponga). Si l’AEMPS considera que un medicament només es pot dispensar en un hospital, els tràmits els realitzarà el Servei de Farmàcia de l’hospital on li estiguen atenent. El pacient ha de presentar l’informe mèdic i haurà d’identificar-se.
Ens agradaria que aquesta fora l’última notícia sobre aquest greu problema que les persones amb epilèpsia pateixen des de fa mesos.
Vos recordem que a la pàgina web de Fede, tenim un document per recollir els desproveïments a les farmàcies. Deixem el link ací.
Aquesta entrada també és disponible en / Cas.